Longkanker | Symptomen | Behandeling en diagnose

0
108

Longkanker is kanker van de luchtpijp (bronchus) of alveolaire zak (blaasjes).

Longkanker is een van de meest voorkomende kankerziekten. Deze ziekte is erg verraderlijk. Gedurende een lange periode heeft de patiënt bijna geen symptomen of let hij niet op de eerste symptomen van de ziekte. Longkanker wordt meestal gedetecteerd wanneer het symptomen begint te veroorzaken en zich naar andere organen verspreidt. Het is echter heel belangrijk om in een vroeg stadium de oncologie te bepalen voor een succesvolle behandeling.
Longkanker was een zeldzame ziekte in de vroege 20e eeuw, maar verhoogde blootstelling aan tabaksrook en andere ziekteverwekkers van de ziekte leidde tot een uitbraak in de 20e en 21e eeuw.

Longkanker  Symptomen  Behandeling en diagnose
Longkanker Symptomen Behandeling en diagnose

Tegenwoordig is longkanker wereldwijd de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door kanker bij zowel mannen als vrouwen. Overlevingspercentages variëren afhankelijk van het type kankercel en het stadium waarin de ziekte wordt gediagnosticeerd. De studie toonde aan dat gemiddeld 12,6% van de patiënten met longkanker 5 jaar na diagnose overleefde.

Ademen is een van de belangrijkste functies van het lichaam en longbeschadiging laat bijna geen kans voor een persoon. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is roken de belangrijkste oorzaak van longkanker. Ongeveer 80% van alle gerapporteerde gevallen van longkanker is gerelateerd aan tabak en tabaksproducten.

Longkanker Symptomen

De eerste symptomen van longkanker zijn vaak niet belangrijk voor patiënten. We kunnen zeggen dat de aanwezigheid van open kankersymptomen in de praktijk niet bestaat, dus het is bijna onmogelijk om de ziekte te diagnosticeren door de eerste tekenen van longkanker te volgen.

Typische symptomen kunnen soms longkanker zijn: botpijn in het onderlichaam, osteoporose, verdikking van vingertoppen en nagels en lichaamsvetafzettingen.

Er zijn verschillende fasen in de ontwikkeling van longkanker:

• Biologisch stadium – tijd vanaf tumorvorming tot eerste symptomen bij het eerste röntgenonderzoek.
• afwezigheid van asymptomatische stadia; x-ray detecteerbare kankersymptomen;
• Klinisch stadium – De eerste symptomen van longkanker treden op.

Eerste symptomen:

• constante algemene vermoeidheid;
• snelle vermoeidheid in routine;
• depressieve toestand;
• verlies of verlies van eetlust;
• aanzienlijk gewichtsverlies of ernstig gewichtsverlies (cachexie);
• niet-systematische hoest.

De meest voorkomende symptomen van longkanker:

• hoest;
• bloed spuwen;
• pijn op de borst, schouder;
• kortademigheid;
• gewichtsverlies;
• heesheid;
Verdikking van distale vingers;
• vergroting van de lymfeklieren van de nek in het niet-exclusieve gebied.

Tijdens de eerste twee perioden van de kankerperiode merkte de patiënt geen verslechtering van de gezondheid op. Behandeling en profylactische hulp worden in dit stadium zelden gezocht, dus vroege diagnose wordt in het vroege stadium als moeilijk beschouwd.

Experts benadrukken dat de bovenstaande symptomen niet altijd wijzen op de ontwikkeling van kankerprocessen in het lichaam, maar benadrukken de noodzaak van medisch onderzoek.

Oorzaken van Longkanker

Oorzaken van Longkanker
Oorzaken van Longkanker

Tabaksrook veroorzaakt meer dan 80% van alle gevallen van longkanker. Andere oorzaken zijn blootstelling aan de volgende factoren:
• radon;
• beryllium;
• chroom;
• dieseluitlaat
• vervuilde lucht;
• asbest;
• Arseen;
• kolenrook;
• Uitlaatemissies van andere brandbare materialen in de kamer.

Patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD), pneumofibrose, hoofdkanker, nek, slokdarm of borstkanker lopen ook het risico deze ziekte te ontwikkelen.

Mensen kunnen genetische aanleg hebben en lopen een hoog risico als ze in familieleden voorkomen.

Zoals eerder vermeld, is roken de belangrijkste oorzaak van longkanker. Hoe meer mensen het drinken, hoe meer risico het neemt. Tijdig opgeven van deze slechte gewoonte vermindert het risico, maar sluit het niet volledig uit. Zelfs als je de laatste sigaret 10 jaar geleden hebt gerookt en je sindsdien geweldig voelt, moet je regelmatige medische onderzoeken niet verwaarlozen.

Een genetische aanleg is ook belangrijk. Artsen hebben al veel patiënten opgemerkt met een familiegeschiedenis van longkanker.

De milieusituatie in het gebied waar mensen wonen is minder belangrijk. In industriële steden waar lucht wordt vervuild door stof van fabrieksschoorstenen, auto-uitlaten en rook, is de incidentie van longkanker bovengemiddeld. Bezoekers die worden blootgesteld aan straling en die werken met giftige stoffen zoals arseen, asbest, chroom of nikkel, lopen ook risico.

Er is ook een verband tussen de ontwikkeling van longkanker en chronische longziekten zoals tuberculose.

Het risico op longkanker neemt toe met de leeftijd. Mensen onder de 45 vertegenwoordigen slechts 10% van alle gevallen, maar het risico neemt aanzienlijk toe in de leeftijdsgroep 46-60. In 52% van de gevallen wordt in deze periode kanker ontdekt. Na 60 jaar is het ziekterisico licht verminderd en maken oudere patiënten 38% van de ziekte uit.

Longkanker Maatregel

Stoppen met roken is de meest effectieve preventieve maatregel tegen longkanker. Pogingen om het roken te verminderen zijn succesvol geweest in de Verenigde Staten, maar in sommige landen moet het publiek meer worden geïnformeerd over de schadelijke effecten van roken. Onderzoek heeft aangetoond dat als u op 30-jarige leeftijd stopt met roken, de kans om te overlijden aan aan roken gerelateerde ziekten met 90% wordt verminderd.

Er is geen betrouwbaar screeningsonderzoek om longkanker in een vroeg stadium op te sporen. Optische studies door röntgenfoto’s en / of laboratoriumanalyses van sputumcellen hebben beperkte vroege detectie van longkanker. Computertomografiestudies kunnen longkanker eerder detecteren, maar het is niet bewezen dat het de overleving op lange termijn van de patiënt helpt verbeteren.

Longkanker Diagnose

Longkanker Diagnose
Longkanker Diagnose

Fluorografie kan worden uitgevoerd door longkanker vroeg te detecteren. Dit moet minstens eenmaal per jaar worden gedaan. Detectie in de vroege stadia van de ziekte maakt het mogelijk om de ontwikkeling van eventuele complicaties in verband met de geavanceerde vorm te voorkomen.

Een van de instrumentele onderzoeksmethoden is het veranderen van de leidende rol bij de diagnose van radiologische invasie en longkanker. Het onderzoek omvat röntgenfoto’s, tomogrammen en, indien aangegeven, de prestaties van computertomografie (voornamelijk om de relatie van de tumor of zijn metastasen tot verschillende anatomische structuren te bepalen).

Een CT-scan wordt gebruikt om longkanker te diagnosticeren. In 2011 toonde een nationale longkankerscreening (NLST) in de Verenigde Staten aan dat CT-scanning met lage doses de sterfte aan longkanker met 20% verminderde.

In gevallen waarin behandeling van longkanker niet mogelijk is, bereikt de ziekte 90% omdat de ziekte te laat wordt ontdekt. Nu begrijpen experts dat er verschillende soorten longkanker zijn. Dit betekent dat behandelingsmethoden afzonderlijk moeten worden geselecteerd voor elk type en type ziekte.

Raadpleeg onmiddellijk een arts als u ten minste een van deze symptomen opmerkt. Uw vermoedens kunnen ongegrond zijn, maar alleen de arts kan bepalen of de ziekte wordt veroorzaakt door kanker of zoiets.

Longkanker Behandeling

De behandelingstactieken van longkanker hangen voornamelijk af van het type ziekte en de ontwikkeling van een kwaadaardige tumor.
Longkanker kan worden behandeld als de diagnose vroeg wordt gesteld. Helaas is het optreden van de ziekte in de vroege stadia van ontwikkeling zeer zeldzaam.
De belangrijkste behandelmethoden zijn chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en gerichte of biologische therapie.

Longkanker – Stralingstherapie

Stralingstherapie maakt gebruik van straling die de vitale activiteit van tumorcellen nadelig beïnvloedt en daarmee de grootte van de tumor vermindert. Nieuwe technologieën hebben radiotherapie mogelijk gemaakt bij patiënten met ademhalingsstoornissen die eerder werden geadviseerd geen radiotherapie te gebruiken.

Als alternatieve behandeling kan externe straling worden gebruikt in plaats van chirurgische behandeling in de vroege stadia van longkanker. Als de patiënt chirurgische behandeling weigert of er zijn ziekten die de patiënt storen, wordt chirurgische behandeling toegepast in plaats van radiotherapie.

Het doel van het gebruik van radiotherapie bij gevorderde longkankerpatiënten is om de ontwikkeling van de ziekte te vertragen en de symptomen veroorzaakt door de ziekte te verminderen.

Longkanker – Chirurgisch

De minimale hoeveelheid chirurgie voor longkanker is lobectomie (verwijdering van longdeeltjes). Er zijn nieuwe, minder invasieve technologieën ontwikkeld om kanker bij patiënten te verlichten. Deze omvatten minimale chirurgie, ook bekend als video-geassisteerde thoracale chirurgie (BATH). Chirurgie wordt uitgevoerd met een kleine huidincisie en is minder ernstig dan operatieve verwijdering. Dit is een eenvoudiger procedure, waarna patiënten sneller herstellen en op meer patiënten kunnen worden toegepast. Helaas wordt bij de meeste patiënten longkanker ontdekt in een zeer vergevorderd stadium, maar is chirurgische behandeling niet langer beschikbaar.

Als een patiënt met gevorderde longkanker een operatie lukt, wordt deze vaak gecombineerd met systemische of bestralingstherapie. Deze behandelingen worden vóór of na een chirurgische behandeling gebruikt.

Longkanker – Hemotherapie

Aangezien verschillende longkankerpatiënten anders reageren op een operatie, is het mogelijk om een ​​chemotherapie te kiezen die geschikt is voor het tumortype bij de patiënt. Het doel van chemotherapie is om de cellen van een kwaadaardige tumor te beschadigen en zo de ontwikkeling van de tumor te voorkomen.

Chemotherapie heeft een toxisch effect op gezonde cellen en scheidt ze niet van tumorcellen. Daarom gaat deze behandeling gepaard met veel bijwerkingen. De bijwerkingen van chemotherapie kunnen variëren, afhankelijk van de dosis van het medicijn en de combinatie daarvan. De meest voorkomende symptomen zijn misselijkheid en braken, haarverlies en zwakte. Het optreden van dergelijke voorvallen moet aan de betrokken arts worden gemeld. In de meeste gevallen kan de arts bijwerkingen verlichten door de nodige behandeling te gebruiken.

Nieuwe aspecten bij de behandeling van longkanker

Naast conventionele chemotherapie zijn de afgelopen jaren nieuwe opties geïntroduceerd om longkanker te behandelen – biologische of gerichte therapie.

Het gebruik van biologische behandelingen voor longkanker naast chemotherapie:

• Verhoogt de levensverwachting van patiënten.
• Verbetert de behandelresultaten met behoud van de kwaliteit van leven.
• Vermindert het risico op herhaling.

We raden u ook aan ons vorige artikel, Hoe lang kunnen open medicijnen worden bewaard? te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in